Alliade screening downsyndroom

De Alliade screening downsyndroom is een multidisciplinair screeningsprogramma om de veroudering van mensen met downsyndroom periodiek te volgen.

Eerdere en snellere veroudering
Mensen met downsyndroom verouderen eerder en sneller dan anderen en krijgen vaak te maken met specifieke gezondheidsproblemen en ouderdomsaandoeningen. Zo hebben ze al op jonge leeftijd een sterk verhoogde kans op dementie.

Veroudering volgen, zorg tijdig aanpassen
Om de zorg en ondersteuning tijdig te kunnen aanpassen aan de toenemende kwetsbaarheid en veranderende behoeften en wensen van de cliënt, is het belangrijk om de veroudering goed te volgen.

Eén dagdeel, meerdere onderzoeken
Bij de Alliade screening downsyndroom (ASDS) ondergaat de cliënt in één dagdeel verschillende, op elkaar afgestemde onderzoeken. Hiermee worden veranderingen in de gezondheid, communicatie en het functioneren en gedrag breed in beeld gebracht.

  • Arts: algehele medische controle (cliënt met begeleider en/of familielid)
  • Gedragskundige: functioneren en gedrag (begeleider en/of familielid)
  • Logopedisten: gehoor en ondersteunde communicatie (cliënt)

Met deze aanpak kunnen op één dag zes cliënten worden gezien.

Vooraf

  • De gedragskundige neemt voorafgaand aan de screeningsdag bij informanten die de cliënt goed kennen (bijvoorbeeld een begeleider en/of familielid) vragenlijsten af over het functioneren en gedrag.
     
  • Is er geen recente bepaling van het niveau van functioneren? Dan doet de gedragskundige ook een niveaubepaling.
     
  • Verder wordt thuis bloed geprikt, zodat de arts inzicht krijgt in onder andere vitaminetekorten, diabetes, medicatiespiegels en het functioneren van de schildklier.
     
  • Om te bepalen of de cliënt een verhoogd risico op voedings- en slikproblemen heeft, wordt bij een maaltijd thuis het SD-VB (Screeningsinstrument Dysfagie voor mensen met Verstandelijke Beperkingen) afgenomen.
     
  • Heeft de cliënt oorproppen, dan worden de oren uitgespoten.
     
  • De cliënt slaapt thuis ook één nacht de WatchPAT, een geavanceerd horloge met een kokertje op de wijs- of middelvinger en een sensor op de borst, waarmee slaapapneu kan worden vastgesteld.

Gebundeld verslag
Enige tijd na de screening ontvangen de behandelaren, begeleiders en familieleden van de cliënt een gebundeld verslag van de screening: behandelaren een uitgebreid verslag en begeleiders en familieleden een eenvoudigere, beknoptere variant.

Foto: Marchje Andringa


Samenvatting


Documenten

Onderzoeken